CCNA: Introduction To Networks – Troubleshoot Default Gateway Issues

cisco

Bize verilen ağda, bir router aracılığıyla haberleşen iki farklı subnet görüyoruz.

Bu ağa ait Addressing Table elimizde bulunuyor. Ağda PC1 ve PC2 arasında iletişim kurulamadığını biliyoruz. Hem bu sorunu çözmemiz hem de bütün iletişimleri kontrol ederek diğer olası sorunları çözmemiz isteniyor.

Addressing Table

Sorunu doğrulamak ve nedenini tespit etmek amacıyla PC1‘in command prompt‘una bağlanıyorum. Bağlantıyı kontrol etmek için PC2‘nin IP adresini pingliyorum ve ulaşılamadığını görüyorum. Host’un IP adresini doğrulamak için ipconfig komutunu kullanıyorum ve adresin yanlış girildiğini görüyorum.

İki subnet içerisinde 192.168.10‘lu blok içerisinde olması gereken PC1‘e 192.168.11‘li blok içerisinden IP adresi atanmış olması makinenin iletişim kurmasını engelliyor. Makinenin IP Configuration sekmesini kullanarak hatayı düzeltiyorum. İlk olarak PC2‘yi pinglemeyi deniyorum ve bağlantı kurabiliyorum. Daha sonra bu subnet altındaki hostların bağlı olduğu S1‘i pinglemeyi deniyorum ve onunla da bağlantı kurabiliyorum. Son olarak router‘ı pingliyorum ve onunla da iletişim kurabiliyorum.

PC2 üzerinden de aynı sıra ile PC1, S1 ve R1‘i pingliyorum ve iletişim kurabildiklerini görüyorum. Bu subnetin kendi içerisinde sorunsuz bir şekilde iletişim kurduğunu doğruladıktan sonra diğer subnet ile olan iletişimini kontrol etmeyi deniyorum. PC2 üzerinden PC3‘ü pinglemeyi deniyorum ve iletişim kurabildiklerini görüyorum. Yine PC2 üzerinden PC4‘ü pinglediğimde iletişim kuramadıklarını görüyorum. Direkt olarak PC4‘e geçip sorunu incelemek yerine sıradan devam ederek PC3‘e geçiyorum.

PC3 üzerinden PC4‘ü pinglemeyi deniyorum ve iletişim kurabildiklerini görüyorum. PC3 üzerinden S2‘yi pinglemeyi denediğimde iletişim kuramadıklarını görüyorum. Sorunu çözmek için S2‘nin terminaline geçiyorum. Terminalde enable komutunu kullanarak privileged moda geçiyorum. Switch’in doğru IP adresine sahip olduğunu doğrulamak amacıyla show running-config komutunu kullanarak switch üzerinde çalışan konfigürasyon dosyasını inceliyorum ve herhangi bir IP adresi atanmadığını görüyorum.

Switch’e Addresing Table üzerinde gördüğümüz IP adresini atamak için configure terminal komutuyla ayarlama moduna geçiyorum. IP adresini atayabilmek için interface vlan 1 komutuyla interface’i seçiyorum. Tablodan öğrendiğim IP adresini ve subnet mask’ı ip address 192.168.11.2 255.255.255.0 komutuyla switch’e atıyorum. Interface’i ayaklandırmak için no shutdown komutunu kullanıyorum. Son olarak router’ın IP adresini ip default-gateway 192.168.11.1 komutuyla varsayılan gateway olarak atıyorum. Konfigürasyon modunu sonlandırmak için end komutunu kullanıyorum ve yaptığım değişiklikleri NVRAM‘e kaydetmek için copy running-config startup-config komutunu kullanıyorum.

PC3 üzerinden tekrar S2‘yi pinglemeyi deniyorum ve bu sefer iletişim kurabildiklerini görüyorum. Yine PC3 üzerinden router‘ı pingliyorum ve bunda da herhangi bir sorunla karşılaşmıyorum. PC3 üzerinden PC1 ve PC2‘yi de pinglemeyi deneyip herhangi bir sorunla karşılaşmayınca PC4‘ü kontrol etmeye geçiyorum.

PC4 üzerinden kendi subneti içerisindeki PC3, S2 ve router‘i pinglemeyi deniyorum ve herhangi bir sorun ile karşılaşmıyorum. Fakat PC1 ve PC2‘yi pinglemeyi denediğimde iletişim kuramadıklarını görüyorum. Makinenin IP Configuration bölümünü kontrol ettiğimde Default Gateway değerinin yanlış ayarlandığını görüyorum. Değeri tablodaki IP adresi ile değiştiriyorum ve makinenin diğer subnet içerisinde bulunan makineler ile sorunsuz bir şekilde haberleştiğini görüyorum. Son olarak bağlantıları router üzerinden ip route komutunu kullanarak da kontrol ediyorum.