CCNA: Introduction To Networks – Basic Device Configuration

cisco

Bize iki subnetten oluşan bir okula ait ağ veriliyor. Ağda 4 host, 2 switch ve 1 router bulunuyor. Verilen switchlerden birinin ayarları yapılmış durumda fakat ağda bulunan diğer tüm cihazların networkleri yapılandırılmalı ve iletişim kurmaları sağlanmalı.

Ağ üzerinde daha rahat çalışabilmek için boş bir şekilde verilen adresleme tablosunu dolduruyorum. Subnetler için verilen IP bloklarının yardımıyla her cihaz için atayacağım IP’leri belirliyorum.

Cihazların ayarlarını yapmaya Collage isimli router’dan başlıyorum.

Router’a bağlandıktan sonra enable komutunu kullanarak privileged moda geçiyorum. Ayarları yapabilmek için configure terminal komutu ile konfigurasyon moduna geçiyorum. Cihazın adını hostname Collage ile atıyorum. Privileged moda giriş şifresini enable secret class komutuyla değiştiriyorum. Console bağlantısının ayarlarına line console 0 komutuyla geçiyorum. Console bağlantısına password cisco komutu ile parola ataması yapıyorum ve login komutu ile giriş yapmayı aktif hale getiriyorum. Vty bağlantılarının ayarlarını yapmak için line vty 0 15 komutunu kullanıyorum ve bu bağlantılar için de console da kullandığım komutlarla parola ataması ve girişi aktif etme işlemini gerçekleştiriyorum. Belirlediğim parolaların config dosyasında encrypted bir şekilde saklanmasını sağlamak için service password-encryption komutunu kullanıyorum. Router’a bağlanan kullanıcılara karşılama mesajını banner motd komutuyla ayarlıyorum.

Router için temel ayarlamaları yaptıktan sonra router’ın arayüzlerini ayarlama işlemine geçiyorum. İlk olarak ipv6 unicast-routing komutunu kullanarak router’ın ipv6 routing özelliğini aktif ediyorum. Daha sonra interface g0/0 komutuyla GigabitEthernet 0/0 arayüzünü ayarlamaya geçiyorum. Daha önce oluşturmuş olduğum adresleme tablosunu kullanarak bu arayüze 172.14.5.1 IP adresini veriyorum. Aynı şekilde ayarladığım IPv6 adresini de atıyorum. Daha sonra bakanlara yardımcı olmak amacıyla arayüze bir açıklama da ekledikten sonra no shutdown komutuyla arayüzü ayağa kaldırıyorum. Aynı işlenmleri GigabitEthernet 0/1 arayüzü için de 172.14.10.1 ve kendisi için ayarladığım IPv6 adresini kullanarak gerçekleştiriyorum.

Bütün gerekli ayarları gerçekleştirdikten sonra exit komutuyla privileged moda geri dönüyorum ve yaptığım değişiklikleri copy running-config startup-config komutuyla NVRAM’e kaydediyorum. Class-A isimli switch’e erişimimiz olmadığı için Class-B switch’inden yapılandırmaya devam ediyorum.

Router’da kullandığım aynı komutları kullanarak Class-B isimli switch’i yapılandırıyorum. Switch’in adını değiştiriyorum. Bağlantıları ve privileged moda erişimi parola gerektirecek hale getiriyorum. Konfigurasyon dosyasında saklanan parolaların encrypt halde saklanmasını ayarlıyorum. Erişen herkes için gösterilecek bir mesaj da ayarladıktan sonra interface ayarlarına geçiyorum.

Vlan1 arayüzünü düzenleme işlemine geçmek için interface vlan 1 komutunu kullanıyorum. Oluşturduğum adresleme tablosunda belirlediğim IP adresini atıyorum. Bir açıklama da ekledikten sonra no shutdown komutu ile arayüzü ayağa kaldırıyorum. Cihazın dış ağlarla iletişim kurmasını da sağlamak için default-gateway değerini router’ın IP adresi olarak belirliyorum. Son olarak copy running-config startup-config komutunu kullanarak yaptığım ayarları NVRAM’e kaydediyorum.

Router ve switchlerin ayarlarını yaptıktan sonra son olarak host cihazların ayarlarını yapmaya geçiyorum.

Oluşturmuş olduğum adresleme tablosunu temel alarak 4 host cihaza da sırasıyla IPv4 Address, Subnet Mask, Default Gateway ve IPv6 Address değerlerini veriyorum.

Ayarlamaları yaptıktan ve bağlantı testlerini gerçekleştirdikten sonra herhangi bir problem olmadığını görüyorum.